Els ingredients tòxics en la cosmètica infantil

Article - Ets el que menges

Els ingredients tòxics en la cosmètica infantil

Avui et presentem un article molt interessant sobre "Els ingredients tòxics en la cosmètica infantil" de @Etselquemenges que segur que t'agradarà.

Ingredients tòxics en la cosmètica infantil

Molts pares i mares cuiden molt la nutrició dels fills i eviten aliments amb ingredients artificials o potencialment perjudicials perquè consideren que poden repercutir posteriorment en la salut de tota la seva vida. No obstant això, la majoria no són conscients que els seus fills estan exposats contínuament a ingredients nocius que 'ingereixen' per la pell a través de cosmètics convencionals com sabons, gels, olis, xampús, cremes, tovalloletes, bolquers… Aquests productes, que solen contenir ingredients sintètics i sobretot derivats de la indústria petroquímica, han aixecat l'alarma per un suposat impacte sobre la salut de les persones.

Com a pares, tendim a pensar que els productes destinats a bebès i nens són molt segurs: estan etiquetats, testats dermatològicament, compleixen uns criteris de qualitat i han passat controls sanitaris. No obstant això, en els estudis no hi ha unanimitat: uns països prohibeixen algunes substàncies perquè les consideren perilloses, mentre que d’altres les continuen permetent perquè creuen que en petites dosis el producte no fa mal.

Mentrestant, organismes internacionals com el Grup de Treball Ambiental (EWG) es mostren molt crítics amb la quantitat de substàncies tòxiques que contenen els productes d’higiene infantil i alerten que poden causar desequilibri hormonal, trastorns del sistema nerviós i immunitari, i afectar el desenvolupament del bebè. Fa poc, aquest organisme va revelar que els nens estan exposats diàriament a gairebé 27 ingredients químics, però que la seguretat d’aquests ingredients mai ha estat avaluada.

El perill dels tòxics en el bebèsÉs cert que tant els bebès com els nens són molt més vulnerables als efectes dels productes químics tòxics que els adults. El seu sistema immunològic i el sistema nerviós central encara s’estan desenvolupant, fet que significa que els seus cossos són generalment menys capaços d’eliminar les toxines. A més, tenen gairebé el doble de la superfície de la pell que els adults per unitat de pes corporal, motiu pel qual poden absorbir proporcionalment més productes químics.

Segons el Grup de Treball Ambiental (EWG) disminuir l’exposició dels nens als productes químics des del primer dia, i fins i tot a l’úter, podria significar un risc més baix d’al·lèrgies i sensibilitats químiques, i un risc més baix de càncer i altres malalties.

Cosmètics ecològics: l’alternativa saludable i segura

Per evitar que tots aquests ingredients perjudicials entrin en contacte amb la pell del bebè, és aconsellable optar per productes naturals i ecològics, sense tòxics i, si és possible, amb certificació ecològica. Les certificacions ecològiques més internacionalment valorades són Icea Ecobio Cosmetics, Ecocert, Cosmebio, BDIH o Nature. El segell ecològic indica que la composició prové d’un sistema de producció mediambientalment respectuós i que, a més, no ha estat objecte d’alteracions genètiques. A banda, passen controls estrictes que garanteixen l’absència de components químics i ingredients internacionalment reconeguts com a nocius. Així, els productes ecològics ajuden a prevenir vermellors, irritacions i al·lèrgies fins i tot en el cas de pells molt sensibles. Cada cop hi ha més oferta de cosmètics per a bebès ‘sense’ substàncies tòxiques, fins i tot es poden trobar opcions amb preus més assequibles perquè no tenen intermediaris.

Com sé quins productes poden ser potencialment perjudicials?

El primer pas per protegir la pell del bebè és evitar tots els productes que continguin ingredients que ja han estat considerats com a potencialment perillosos i/o dubtosos pels organismes internacionals. Cal destacar els següents: els PEG, els parabens, el phenoxyethanol, els SLS/SLES, els DEA, TEA, i MEA, i la paraula fragància o perfum. És possible comprovar ara mateix si les cremes, sabons i xampús que teniu a casa contenen aquestes substàncies. Per detectar-los, cal llegir bé les etiquetes i fixar-se sobretot en l’INCI –el llistat d’ingredients. No hem de caure en trampes publicitàries d’algunes marques que inclouen termes com natural, més suau, sa, etc.; cal guiar-se per la llista d’ingredients per descartar substàncies sospitoses. Si el producte és ecològic, busqueu el segell i així us assegurareu que ja ha passat controls previs de qualitat.

Per saber valorar el contingut del producte, cal saber que en l’INCI els components apareixen ordenats per quantitat; així, el producte contindrà més quantitat dels que hi ha en primer lloc, i molta menys dels del final de la llista. D’entrada, hauríem d’evitar els productes que entre els primers ingredients incloguin perfums i derivats del petroli, a més de les substàncies esmentades. Com a ajuda, al final d’aquest text, hi ha una llista de substàncies que aconsellem evitar i l’explicació del que signifiquen i per què estan considerades potencialment nocives.

En el cas de les tovalloletes, cal vigilar especialment, ja que segons un anàlisi de l’EGW, el 95% de tovalloletes podria estar potencialment contaminat amb productes químics perillosos i alerten que hi ha molts ingredients que no surten al llistat però que hi són. Els que són considerats més perillosos són l’òxid d’etilè i 1,4-dioxà, el formaldehid, els ftalats i certs conservants. En aquest cas, recomanem fermament les tovalloletes 100% naturals, perquè poden ser útils fins als tres anys d’edat. Moltes marques han fet canvis en les seves composicions i han tret components que s’han prohibit recentment, però continuen incloent substàncies que es consideren perjudicials per a la salut dels més petits.

Un altre producte en debat són els bolquers; caldria evitar els que contenen colorants, fragàncies sintètiques o plàstic a la part que està en contacte directe amb la pell. Segons el sistema de blanquejat que utilitzin poden alliberar dioxines, un conegut carcinogen. Un estudi publicat en la revista Archives of Environmental Health va trobar que els bolquers d’un sol ús alliberen químics orgànics volàtils (COV), que poden irritar ulls, nas i coll, malmetre fetge, ronyons i el sistema nerviós central. També cal evitar que continguin derivats del petroli com les parafines, ja que taponen la pell i impedeixen que respiri correctament.

Llista d’ingredients que cal evitar

La llista següent us ajudarà a descobrir què s’amaga darrere dels noms més habituals que componen els productes d’higiene infantils i per què és aconsellable evitar-los:

  • Parabens: Són utilitzats com a conservants i tenen la funció d’impedir el creixement de microbis en els productes. Alguns estudis indiquen que aquests compostos poden alterar la funció hormonal, un efecte que està vinculat a un risc més alt de càncer de mama i a problemes reproductius. Com que el sistema hormonal d’un bebè encara no està madur, els parabens poden causar danys en el seu sistema endocrí en desenvolupament. Com els podem detectar? Els parabens es poden amagar en els noms següents: etilparaben, butilparaben, metilparaben, propilparaben i altres ingredients que acaba en –paraben.

 

  • Perfum o fragància: Encara que aquestes paraules puguin semblar inofensives, darrere s’hi poden amagar fins a 12.500 ingredients diferents, la majoria químics sintètics. Lamentablement, les marques no estan obligades a especificar quins, perquè la fragància es considera un secret comercial. No obstant això, el còctel químic que integra sol ser molt irritant per a la pell del bebè. Moltes mares escullen els productes en funció de l’olor, sense tenir en compte que justament és aquesta ‘bona olor’ el que pot causar problemes dermatològics. És aconsellable evitar qualsevol producte que contingui perfum o fragància, i optar pels que continguin essències naturals de plantes.

 

  • Ftalats: Hi ha moltes investigacions científiques que associen substàncies d’aquest grup a problemes de salut fonamentalment perquè actuen com a disruptors hormonals: causen danys en l’ADN de la reproducció masculina, així com malformacions en els fetus. De fet, el Departament de Salut i Serveis Humans (DHHS), així com moltes organitzacions internacionals, han determinat que els ftalats són ingredients tòxics cancerígens en els éssers humans, i la UE en va prohibir l’ús en xumets, tetines i mossegadors infantils, però no s’han adoptat mesures restrictives per a molts altres usos. De fet, s’ha relacionat l’ús de productes de cura infantil aplicats per via dèrmica amb concentracions de metabòlits de ftalat en l’orina infantil, així que és molt present en la nostra vida quotidiana. Lamentablement, aquesta és una de les substàncies més complicades de detectar a l’hora de comprar un producte, perquè sol ser un component d’una fragància, així que no s’esmenta en la llista d’ingredients. Per evitar-los, val més escollir productes que siguin “sense ftalats” o “sense fragància”. De totes maneres, algunes nomenclatures amb què apareixen a les etiquetes són: DEHP, BBP, DBP, BDP, DUB, etc.

 

  • SLS i SLES: En realitat estem parlant de lauril (èter) sulfat de sodi 4, una substància sintètica que s’utilitza en productes d’higiene (sobretot xampús) per la seva capacitat emulsionant i de creació d’escuma. No obstant això, els SLS/SLES poden causar irritació als ulls, erupcions a la pell, pèrdua de cabells, i reaccions al·lèrgiques. Per detectar-los, cal cercar en l’etiqueta SLS, SLES, dodecilsulfat de sodi o PEG lauril sulfat de sodi.

 

  • Oli mineral: Es tracta d’un derivat del petroli i s’usa en molts productes d’higiene per al bebè com cremes hidratants, les cremes per al bolquer, tovalloletes humides, olis i locions. Les empreses de cosmètics solen usar aquest ingredient perquè té un cost baix i lubrica molt. No obstant això, l’oli mineral actua com una capa sobre la pell i amb això bloqueja els porus i el procés de la respiració natural de la pell. En les etiquetes se sol trobar sota el nom de: oli mineral, vaselina, parafina o paraffinum liquididum.

 

  • Polietilenglicol (PEG): És una barreja de compostos químics que es fa servir com a emulsionant i que millora la penetració d’altres ingredients, tant els bons com els dolents. I aquest és el problema: el seu grau de toxicitat depèn dels ingredients que l’acompanyen. De totes maneres, per si sols ja no són gaire recomanables, ja que es consideren irritants per a la pell sensible del bebè. Per trobar-los a l’etiqueta, cerqueu PEG seguit d’una xifra. Com més baixa sigui aquesta xifra, més fàcilment serà absorbit per la pell.

 

  • Phenoxyethanol: Es fa servir com a conservant i el trobem en molts productes cosmètics de tota mena. No obstant això, cada vegada s’evita més en productes infantils perquè s’ha relacionat amb la toxicitat reproductiva i del desenvolupament. De fet, s’ha restringit al Japó i en alguns països de la UE, però segurament els veureu en moltes de les etiquetes de productes d’higiene per a bebès.
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació així com per a tasques d'anàlisi. En continuar navegant, entenem que accepta l' ús de cookies

Què són les cookies?

Una cookie és un petit arxiu que s'emmagatzema a l'ordinador de l'usuari i ens permet reconèixer-lo. El conjunt de cookies ens ajuda a millorar la qualitat del nostre web, permetent-nos controlar quines pàgines troben els nostres usuaris útils i quines no.

Les cookies són essencials per al funcionament d'Internet, aportant innumerables avantatges en la prestació de serveis interactius, facilitant-nos la navegació i usabilitat del nostre web. Tingueu en compte que les cookies no poden fer malbé el vostre equip i que, a canvi, si són activades ens ajuden a identificar i resoldre els errors.

Quin tipus de cookies utilitza aquesta web?

Cookies pròpies: són aquelles que s'envien a l'equip de l'usuari des d'un equip o domini gestionat per l'editor i des del que es presta el servei sol·licitat per l'usuari.

Cookies de tercers: són aquelles que s'envien a l'equip de l'usuari des d'un equip o domini no gestionat per l'editor sinó per una altra entitat que analitza les dades obtingudes.

Cookies persistents: són un tipus de cookies en el qual les dades segueixen emmagatzemades en el terminal i poden ser accedides i tractades pel responsable de la cookie.

Cookies d'analítica web: a través de l'analítica web s'obté informació relativa al nombre d'usuaris que accedeixen al web, el nombre de pàgines vistes, la freqüència i repetició de les visites, la seva durada, el navegador utilitzat, l'operador que presta el servei, l'idioma, el terminal que utilitza, o la ciutat a la qual està assignada la seva adreça IP. Informació que possibilita un millor i més apropiat servei per part d'aquesta web.

Acceptació de l'ús de cookies.

Assumim que vostè accepta l'ús de cookies. No obstant, vostè pot restringir, bloquejar o esborrar les cookies d'aquesta web o qualsevol altra pàgina a partir de la configuració del seu navegador.

A continuació li mostrem les pàgines d'ajuda dels navegadors principals: